dinsdag 3 juli 2007

Predals vs traditionele welfsels

Draagvloeren vormen in feite een scheiding tussen twee verdiepingen. Ze zorgen voor het beperken van geluidsoverlast en warmteverlies, maar de belangrijkste functie van draagvloeren is het garanderen van stabiliteit in de woning. Een draagvloer heeft dan ook heel wat belasting te dragen, daarom is het van het grootste belang dat ze volledig afgestemd wordt op de woning zelf. Een architect kan prima berekenen welke draagvloer het meest geschikt is, hoe dik ze moet zijn en welke afmetingen aan te raden zijn. Echt esthetisch is deze keuze meestal niet, hoewel in sommige gevallen de draagvloeren wel zichtbaar gelaten kunnen worden. Toch worden draagvloeren aan de onderzijde meestal gewoon bepleisterd. Aan de bovenzijde komt de dekvloer (chape) waarop dan de uiteindelijke vloerafwerking gelegd wordt.

Soorten draagvloeren :

- Betonnen vloerelementen/welfsels

Betonnen vloerelementen of welfsels worden in de fabriek op maat gemaakt. Bereikbaarheid van de werf is dus een belangrijk punt, want ze worden in één stuk geleverd. In het algemeen zijn welfsels vrij goedkoop en door de grote omvang gaat ook de plaatsing ervan vrij snel. Vandaar dat de populariteit nog steeds blijft stijgen.
Welfsels zijn verkrijgbaar met een gladde of ruwe onderzijde, de keuze hiertussen hangt af van de latere afwerking. Welfsels met een ruwe onderkant moeten namelijk nog bepleisterd worden, terwijl een gladde onderkant al klaargestoomd is voor verdere afwerking. Uiteraard is deze laatste soort iets duurder.
Verder zijn er nog welfsels die ideaal zijn voor kamers boven onverwarmde ruimtes, zoals de garage en de (kruip)kelder, door de extra isolatie die ze fabrieksmatig meekrijgen. Welfsels met akoestische isolatie zijn ook een mogelijkheid, wat ze ideaal maakt voor appartementsgebouwen. Voor grote overspanningen of voor welfsels die te maken krijgen met een hoge belasting wordt een extra wapening voorzien zodat het risico op scheuren sterk verminderd. Deze welfsels worden voorgespannen elementen genoemd.

- Breedplaatvloeren of predals

Breedplaatvloeren of predals zijn geprefabriceerde betonnen platen die breder, maar dunner en lichter zijn dan de voorgaande soort. Ook bij deze elementen is bereikbaarheid van de werf een zeer belangrijk aandachtspunt. Breedplaatvloeren vormen een soort bekisting waarop eerst de leidingen gelegd worden alvorens ze volgestort worden met beton. De onderzijde is glad, dus er kan onmiddellijk gestart worden met de pleister- of schilderwerken. Ook bij deze soort zijn er speciale, iets duurdere breedplaatvloeren verkrijgbaar die reeds geïsoleerd zijn, wat ideaal is voor boven onverwarmde ruimtes. Een voordeel tov. de klassieke welfsels is dat predals minder stutwerk eist.