dinsdag 3 juli 2007

Wat is blauwe steen?

Blauwe hardsteen of arduin is een kalksteen met een min of meer uitgesproken blauwgrijze kleur die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten crinoïden. Crinoïden zijn kleine skeletjes van zeelelies. Zeelelies zijn diertjes die op de bodem van ondiepe zeeën leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calcietafzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van honderden jaren de blauwe hardsteenlaag. De steen is dus een aaneenkitting van crinoïden door microkristallijn calciet. De kleur wordt bepaald door zeer fijn verspreid koolstof.
Blauwe hardsteen bevat +/- 96% calciet (CaCO3), het dominerende mineraal in de meeste kalkstenen. Het gesteente bevat een hoog aandeel aan versteende fauna. Deze zijn soms aan het oppervlak zichtbaar.
Als de fossielen gevuld zijn en volledig met de massa van de steen verbonden vormen zij geen gevaar. Meestal verhogen zij door hun uitzicht de waarde van het materiaal. De meest voorkomende fossielen naast de zeelelies zijn:
schelpen van brachiopoden of ‘schelpdieren’.
Kolonies van poliepen of ‘bijennesten’.
Kolonies van syringopora.
Sponsen van Asteractinella-soort of ‘Wolfpoot’.
Naast deze elementen bevat de steen vaak secundaire mineralen zoals dolomiet, kwarts, pyriet, marcasiet en fluoriet. Het gehalte aan dolomiet kan variëren van 1 tot 10%. Kwarts is eerder verspreid in microscopisch kleine kristallen en in een mate van minder dan 2%. De ijzersulfiden, pyriet en marcasiet, gele mineralen met een metaalachtige glans die harder zijn dan calciet, kunnen voorkomen als massieve nagels of als aders in breuken. Deze nagels worden ook doornen, kogels, kwartskogels en mierennesten genoemd. Fluoriet komt hoofdzakeljk voor in witte aders en vlekken.

26-06-2007 : Metselen van blauwe steen






29-06-2007 : Plooien van plastic buizen ter bescherming van onze signalisatie kabel (12 aders, 1,5 mm²)


27-06-2007 : De garage voegen, geen pretje (vrijwilligers gezocht)


25-06-2007: De potjes voor schakelaars en stopcontacten slijpen en kappen en de elektrische leidingen voorzien, vervolgens fixeren met gips


Klassieke elektrische installatie vs teleruptoren vs domotica

Tegenwoordig zijn er verschillende systemen mogelijk binnen de elektrische installatie: de klassieke installatie, een systeem met teleruptoren en de domoticagestuurde installatieo Klassieke installatie: alle stopcontacten, verlichtingspunten en schakelaars worden vast bekabeld. Deze bekabeling verloopt in kringen of stroombanen. Deze installatie biedt weinig flexibiliteit met het oog op latere aanpassingeno Teleruptoren of impulsschakelaar: stuurt de verlichting aan vanuit het verdeelbord. Vanaf de teleruptor loopt een signaaldraad naar de schakelaar (drukknop). Wanneer via de drukknop een signaal wordt gegeven, zorgt de teleruptor voor de aansturing van de verlichting (aan, uit, dimmen). Dit laat toe de verlichting vanop verschillende plaatsen te bedienen. Ook stopcontacten kunnen met teleruptoren worden bediend. Het systeem is bovendien flexibeler dan een klassieke installatie, maar ook duurder. Werken met teleruptoren wilt daarom nog niet zeggen een vlekkeloze omschakeling naar DOMOTICA (andere bekabeling is meestal vereist).o Domotica: laat toe de verlichting van op afstand, geprogrammeerd,… te sturen. Nadeel : geen levenlange garantie op betrouwbare werking.

Voor meer info klik je best eens op volgende links:

Niko

Bticino

20-06-2007: De kers op de taart "de schoorsteen"


29-05-2007: Metselen van de nokken met snelbouwsteen





21-05-2007: De laatste welfsels zijn aangekomen






07-05-2007: Achterkant 1e verdiep met snelbouwsteen en gevelsteen + 1/2 rechter zijgevel gemetseld






01-05-2007: 4 dagen stevig doorwerken













Predals vs traditionele welfsels

Draagvloeren vormen in feite een scheiding tussen twee verdiepingen. Ze zorgen voor het beperken van geluidsoverlast en warmteverlies, maar de belangrijkste functie van draagvloeren is het garanderen van stabiliteit in de woning. Een draagvloer heeft dan ook heel wat belasting te dragen, daarom is het van het grootste belang dat ze volledig afgestemd wordt op de woning zelf. Een architect kan prima berekenen welke draagvloer het meest geschikt is, hoe dik ze moet zijn en welke afmetingen aan te raden zijn. Echt esthetisch is deze keuze meestal niet, hoewel in sommige gevallen de draagvloeren wel zichtbaar gelaten kunnen worden. Toch worden draagvloeren aan de onderzijde meestal gewoon bepleisterd. Aan de bovenzijde komt de dekvloer (chape) waarop dan de uiteindelijke vloerafwerking gelegd wordt.

Soorten draagvloeren :

- Betonnen vloerelementen/welfsels

Betonnen vloerelementen of welfsels worden in de fabriek op maat gemaakt. Bereikbaarheid van de werf is dus een belangrijk punt, want ze worden in één stuk geleverd. In het algemeen zijn welfsels vrij goedkoop en door de grote omvang gaat ook de plaatsing ervan vrij snel. Vandaar dat de populariteit nog steeds blijft stijgen.
Welfsels zijn verkrijgbaar met een gladde of ruwe onderzijde, de keuze hiertussen hangt af van de latere afwerking. Welfsels met een ruwe onderkant moeten namelijk nog bepleisterd worden, terwijl een gladde onderkant al klaargestoomd is voor verdere afwerking. Uiteraard is deze laatste soort iets duurder.
Verder zijn er nog welfsels die ideaal zijn voor kamers boven onverwarmde ruimtes, zoals de garage en de (kruip)kelder, door de extra isolatie die ze fabrieksmatig meekrijgen. Welfsels met akoestische isolatie zijn ook een mogelijkheid, wat ze ideaal maakt voor appartementsgebouwen. Voor grote overspanningen of voor welfsels die te maken krijgen met een hoge belasting wordt een extra wapening voorzien zodat het risico op scheuren sterk verminderd. Deze welfsels worden voorgespannen elementen genoemd.

- Breedplaatvloeren of predals

Breedplaatvloeren of predals zijn geprefabriceerde betonnen platen die breder, maar dunner en lichter zijn dan de voorgaande soort. Ook bij deze elementen is bereikbaarheid van de werf een zeer belangrijk aandachtspunt. Breedplaatvloeren vormen een soort bekisting waarop eerst de leidingen gelegd worden alvorens ze volgestort worden met beton. De onderzijde is glad, dus er kan onmiddellijk gestart worden met de pleister- of schilderwerken. Ook bij deze soort zijn er speciale, iets duurdere breedplaatvloeren verkrijgbaar die reeds geïsoleerd zijn, wat ideaal is voor boven onverwarmde ruimtes. Een voordeel tov. de klassieke welfsels is dat predals minder stutwerk eist.

11-04-2007: Levering van breedvloerplaten/ predals












Energiebocht vroegtijdig voorzien!!!


18-03-2007 ; Het gelijkvloers staat met gevelsteen van hoogte


20-02-2007 : tot aan het plafond











11-02-2007


04-02-2007: Metselen met snelbouw "gaat vooruit"




17-01-2006

De elektrische buizen voor wasmachine, droogkast, boiler, buitenlicht links/rechts,enz... zijn voorzien.
Vooraan het huis zijn 5 ladingen grond uiteen gedaan om levering van snelbouw en gevelsteen te bevorderen.

16-01-2007: De betonlaag voor het gelijkvloers is gegoten


Ook in de welfsels en de betonlaag zijn de roosters voor de warme lucht verwarming en de drainage buizen voor wc/afwaswater/regenwater reeds voorzien. Dit om ons tijdsrovend breek- en kapwerk te besparen.

14-01-2007

Ondertussen zijn de rioleringbuizen voor:
- septische put
- bezinkput
- regenwater
in de kruipkelder gelegd.
Rondom de grondplaat is een wachtbuis gelegd om overtollig grondwater in een extra regenwaterput te laten lopeni.p.v. in de kruipkelder.Dit heeft als voordeel dat je kruipkelder steeds droog zal staan.
Verder zijn de uitsparingen in de binnenmuren voor de warme luchtververwarming voorzien.Vervolgens komen de welfsels eraan en wordt bovenop de metalen netten van 8 mm een nieuwe betonlaag van 5 cm gegoten

09-12-2006 : De laatste binnenmuren van de kruipkelder zijn gezet


Handige bouwlinks

http://www.bloggen.be/zorgloosbouwen/archief.php?ID=41
http://livios.be/
http://www.metselen.net/

01-12-2006 : metselen van kruipkelder


26-11-2006: beton storten voor grondplaat


26-11-2006: beton storten voor grondplaat


18-11-2006 : Graven fundering


Eindelijk is het zover, na het verkrijgen van onze bouwvergunning ( +3 maanden) heeft het niet lang geduurt vooraleer we de landmeter lieten komen. Vandaag is men de grondplaat komen uitgraven, zwarte aarde van het perceel geschraapt en appart gelegd, slechte aarde (zavel) uitgegegraven en appart gelegd, vervolgens afmetingen van het huis uitgegraven en de rest opgehoogd met slechte aarde. Uiteindelijk wanneer het huis staat wordt de goede zwarte grond als laatste laag op de slechte grond (zavel) gelegd.

Om vrachtvervoer op het bouwperceel toe te kunnen laten is het belangrijk om zavel grond als oprit te gebruiken. Deze is vaster en vermijd het vastrijden van zwaar vervoer.